Juhlavuosi

Juhlavuonna tapahtuu

Runoilija ja akateemikko Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2024.

Lasten runovallankumous on vuoden 2024 suurin lastenkulttuurihanke, joka Kunnaksen elämäntyön innoittamana kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa Suomen kaikissa kunnissa.

Yhteistyössä mukana ovat Kulttuurikeskus PiiPoo, WSOY, Pikku Kakkonen / YLE ja Tampereen Työväen Teatteri. Hankkeen päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö ja osahankkeita rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Opetushallitus.

Juhlavuosi kutsuu kaikki leikkimään runoilla.

Kirsi Kunnaksen perikunta on antanut vuosille 2024-2025 luvan Kunnaksen lastenrunojen esittämiseen alkuperäisessä muodossaan yleishyödyllisissä yhteyksissä. Kunnaksen julkaistuja lastenrunoja voi esittää esimerkiksi runo- ja satutunneilla, ja niitä voi laittaa esille painetussa muodossa.

Perikunnan antama lupa ei koske runojen käyttämistä muutettuina tai osana muuta materiaalia, kuten musiikkia tai käsikirjoitusta.

Ilmoita tapahtumasi

Keräämme juhlavuoden tilastointia varten tietoa Kirsi Kunnas 100 -tapahtumista. Ilmoitathan meille tällä lomakkeella oman tapahtumasi tiedot.

 

Runo-olohuoneet

Lastenkulttuurikeskuksille, kirjastoille ja muille kulttuuritoimijoille on valmisteilla Runo-olohuone-näyttely Kunnaksen lastenrunoihin ja kuvittaja Jani Ikosen valittuihin kuviin pohjautuen. Digitaalisesti jakoon tuleva näyttelypaketti sisältää runoista ja kuvista koostuvan printattavan näyttelymateriaalin sekä sanataidetehtäviä lapsille. Runo-olohuone-näyttelyä valmistellaan lastenkulttuurikeskusten ja kirjastojen valtakunnallisena yhteistyönä. Päivitämme tietoja ja materiaaleja tälle sivulle.

Ensimmäinen Runo-olohuone on auki Kulttuurikeskus PiiPoossa  ja se on avoinna helmikuun 2025 loppuun.

Runo-olohuone on toiminnallinen näyttely, jossa 0–10-vuotiaat lapset perheineen leikkivät runoudella monitaiteisesti. Näyttelyn sisältöjen perustana ovat Kirsi Kunnaksen lastenrunot ja kuvittaja Jani Ikosen kuvitukset. Runo-olohuone syntyy PiiPoon lasten asiantuntijaryhmä Väriläiskän työskentelyssä ja sen ideoiden pohjalta. Näyttelyn toteuttaa PiiPoon taiteilijatiimi.

Näyttelykonsepti kiertää eri kokoisilla toteutuksilla lastenkulttuurikeskuksissa, kirjastoissa ja muissa kulttuuritiloissa vuosina 2024-2025. Runo-olohuoneiden valtakunnallista toteutusta kehitetään yhteistyössä Tampereen lastenkulttuurikeskus Rullan, Seinäjoen lastenkulttuurikeskus  Louhimon ja Oulun lastenkulttuurikeskuksen kanssa.

 

Lastenteatteri ja runosarja

Tampereen Työväen Teatterin ja YLEn yhteistyönä syntyy Kirsi Kunnaksen runoihin pohjautuva Haitulan matkassa -lastenteatteriesitys ja esityksestä Pikku Kakkosen tuottama runosarja.

Tampereen Työväen Teatteri
Haitulan matkassa -lastenteatteriesitys, ohj. Mikko Bredenberg
Ensi-ilta syksyllä 2024

Pikku Kakkonen / YLE
Haitulan matkassa -runosarja, ohj. Mikko Bredenberg
Ensiesitys syksyllä 2024, Pikku Kakkonen ja YLE Areena.

Kirjalahja kuntien 1.-luokkalaisille

Juhlavuoden runokokoelma Haitulan taikahattu (WSOY) lahjoitetaan jokaiselle 1.-luokan aloittavalle lapselle syksyllä 2024. Kirjahankkeen päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö ja sitä tukee Suomen Kulttuurirahasto. Kirjojen tilaaminen ja toimitus on kunnille maksutonta. Kunnille lähetetään keväällä 2024 ohjeet tilaamiseen.

Lasten runovallankumous -koulutus

Opettajakoulutus: Lasten runovallankumous – sanataide ja runous opetuksessa

Koulutus innostaa opettajia sanataiteen ja runouden hyödyntämiseen esi- ja alkuopetuksessa yli oppiainerajojen. Koulutus koostuu kolmesta etäkoulutuspäivästä, kotitehtävistä ja pedagogisesta aineistosta. Monipuoliset koulutuspäivät ja räätälöity aineisto tarjoavat opettajille välineitä lukuleikin ja kirjainkiinnostuksen herättämiseen laaja-alaisesti. Koulutuspäivien välissä tehdään kotitehtäviä oman lapsiryhmän kanssa.

Koulutuksesta järjestetään maalis-toukokuussa 2024 kaksi samansisältöistä etäkoulutustoteutusta, joiden enimmäisosallistujamäärä on yhteensä 400 henkilöä. Tavoitteenamme on, että jokaisesta Suomen kunnasta osallistuu koulutukseen vähintään yksi opettaja. Pedagoginen aineisto tulee kaikkien opettajien saataville syksyllä 2024.
>Koulutus on osallistujille maksuton, toteutuksen rahoittaa Opetushallitus.

1. toteutuksen koulutuspäivät (Zoomissa klo 9-15) : 13.3., 10.4. ja 15.5.2024
2. toteutuksen koulutuspäivät (Zoomissa klo 9-15) : 20.3., 17.4. ja 16.5.2024

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet Kulttuurikeskus PiiPoon sivuilla

Tervetuloa mukaan Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden toteutukseen ja Lasten runovallankumoukseen.

Lisätiedot koulutuksesta:
Maarit Mäkinen
040 661 6219
maarit.makinen(a)kulttuuripiipoo.fi
projektipäällikkö, Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi, Kulttuurikeskus PiiPoo